آجر سفید و طوسی بتنی با 25درصد تخفیف
لوله پولیکا و پروپیلن با 30درصد تخفیف
سنگ عباس آباد با 30درصد تخفیف
جستجو

سبک سازی ساختمان، تحولی در صنعت ساختمان سازی

سبک سازی ساختمان، تحولی در صنعت ساختمان سازی
در مجله مانامستر درباره‌ اهمیت سبک سازی ساختمان و انواع روش‌های نوین سبک سازی ساختمان توضیحاتی آورده شده است.
فهرست مطالب

با توجه به حجم قابل توجه تقاضا، صنعت ساختمان سازی در کشور، هر روز دستخوش تغییرات و پیشرفت‌های چشمگیر در حوزه‌ی مصالح و همچنین سبک‌های معماری، در ساخت و ساز می‌باشد.

یکی از پیشرفت‌هایی که در این زمینه صورت گرفته است استفاده از مصالح ساختمانی سبک در ساخت و ساز با هدف افزایش استقامت و کاهش خسارت‌های ناشی از بلایای طبیعی می‌باشد. این مصالح بر خلاف مصالح قدیمی‌تر در مقابل انواع حوادث طبیعی مانند طوفان، زلزله و سیل مقاوم هستند و به راحتی فرو نمی‌ریزند.

علاوه بر مطالعه مطالب بیشتر درباره‌ی انواع روش‌های سبک سازی ساختمان در مجله مانامستر، در ادامه‌ی این مقاله درباره‌ اهمیت سبک سازی و انواع روش‌های نوین سبک سازی ساختمان توضیحاتی آورده شده است. جهت استعلام قیمت برای هزینه هر متر سبک سازی ساختمان با کارشناسان هولدینگ بزرگ مانا مستر در ارتباط باشید.

سبک سازی ساختمان

سبک سازی ساختمان چیست و چرا انجام می‌شود؟

سبک سازی ساختمان به کلیه روش‌ها، ابزارها و وسایل نوینی گفته می‌شود که برای کاهش وزن نهایی ساختمان استفاده می‌گردد. می‌توان این طور توضیح داد که اگر در ساخت یک سازه از روش‌ها و مصالح سبک سازی استفاده بشود در پایان وزن این سازه در مقایسه با سازه‌ی مشابه که از سبک سازی استفاده نکرده است کمتر خواهد بود. اکنون سوال این است که سبک‌تر شدن ساختمان با چه هدفی انجام می‌شود؟

با پیشرفت صنعت ساختمان سازی دیگر نمی‌توان از آجرها و خشت‌ها برای ساخت آپارتمان‌های چند طبقه استفاده کرد. استانداردهای مصالح ساختمانی در طول این سال‌ها تغییر کرده‌اند و امروزه مصالح سبک مانند بتن‌ها و بلوک هبلکس جایگزین بلوک‌ها و آجرهای سنگین در ساخت سازه‌های مدرن شده‌اند.

استفاده از این مصالح علاوه بر کاهش هزینه‌ها وهمچنین جلوگیری از آلودگی‌های محیط زیستی در افزایش ایمنی ساختمان در هنگام حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله ‌موثر هستند.

تعریف سبک سازی ساختمان

اهمیت سبک سازی ساختمان

سبک سازی ساختمان را با نام مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله نیز می‌شناسیم که گویای اهمیت و هدف اصلی آن می‌باشد. شاید تا چند سال‌ پیش وزن نهایی سازه‌ به اندازه‌ی طراحی نما و نقشه کشی ساختمان برای مهندسان اهمیت نداشت اما امروزه سبک سازی ساختمان از دغدغه‌های اصلی کشورهای زلزله خیزی مانند ایران است که توجه خاص سازنده‌ها را به خود جلب کرده است.

در کنار ایجاد مقاومت، سبک سازی ساختمان به دلیل کاهش هزینه‌ها و صرفه جویی در مصرف انرژی و همچنین کاهش آسیب به زیست بوم بعضی از موجودات زنده، در کنار مسائل فنی دیگر مانند نما و طراحی ساختمان دارای اهمیت بسیار زیادی می‌باشد.

مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله

انواع روش‌های سبک سازی ساختمان

سبک سازی ساختمان را می‌توان به دو روش کلی انجام داد در هر دو روش ابتدا ضریب وزن سازه توسط یک کارشناس فنی محاسبه و سپس بر اساس ضوابط و استانداردهای موجود این ضریب تا حد ممکن کاهش پیدا می‌کند.

  1. روش‌های نوین مهندسی: در این روش با استفاده از تغییر هندسه ساختمان یا کاهش بار گرانشی و ثقلی و یا طراحی پلانی با حداقل تعداد ستون‌ها و کمترین مقدار مصالح، وزن نهایی سازه کاهش پیدا می‌کند.
  2. استفاده از مصالح جدید: در روش دوم که بیشتر مورد استقبال مهندسان و فعالان صنعت ساختمان سازی قرار گرفته است در همه‌ی مراحل ساخت و ساز از اسکلت تا دیوار و حتی نمای ساختمان، از مصالح ساختمانی جدید و سبک شامل شیشه، کامپوزیت، فوم، سرامیک، کناف، هبلکس و غیره استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: دقیق‌ترین لیست مصالح ساختمانی با دسته‌بندی‌های مختلف

سبک سازی اسکلت ساختمان

استفاده از اسکلت فلزی سبک مانند اسکلت ال‌اس‌اف، اسکلت های فلزی، چوبی، پیش‌ساخته یا کامپوزیتی علاوه بر کاهش هزینه‌ و مدت زمان ساخت به سبک سازی ساختمان کمک می‌کند. اسکلت فولادی سبک با انعطاف پذیری بالا در انواع سبک‌های طراحی و معماری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در اسکلت بتنی از انواع بتن‌های سبک شامل بتن سبک دانه، بتن اسفنجی بتن بدون ریز دانه و میلگردهای آهنی برای سبک سازی و افزایش مقاومت ساختمان استفاده می‌شود.

سبک سازی اسکلت ساختمان

سبک سازی ساختمان با کاهش وزن نمای ساختمان

علاوه بر مصالح و اسکلت اصلی ساختمان، تغییر در نما و دکوراسیون داخلی نیز می‌تواند در کاهش وزن ساختمان موثر واقع بشود. به عنوان مثال سنگ، آجر و سیمان در نما باعث سنگین‌تر شدن سازه و به کار بردن فوم به جای سقف‌های کاذب باعث سبک‌تر شدن ساختمان می‌شود.

استفاده از بلوک هبلکس در سبک سازی سقف ساختمان

سبک سازی سقف ساختمان یکی از روش‌های نوین برای کاهش وزن ساختمان است که در آن علاوه بر کاهش میزان فولادی که در سقف لازم است، از متریال خاص و بتن استفاده می‌شود.

استفاده از بلوک هبلکس در سبک سازی سقف ساختمان

سقف تیرچه بلوکی، عرشه فولادی، تیرچه یونولیت، تیرچه کرومیت و دال بتنی باعث سبک‌تر شدن سقف ساختمان می‌شوند و در کنار آن ایجاد حفره‌هایی بین مصالح و قرار گرفتن پروفیل و یا پلاستیک با وزن کمتر، میزان مصالح استفاده شده را کاهش می‌دهد.

از طرفی سبک سازی اصولی سقف ساختمان به دلیل فشارهایی که بر روی سقف قرار دارد بسیار مهم است و از طرف دیگر اجرای آن در افزایش ایمنی و کاهش خسارت‌های جانی و مالی در زمان حادثه بسیار تاثیرگذار است. استفاده از هبلکس سقفی با هدف سبک سازی ساختمان بسیار متداول است.

سبک سازی دیوارها در ساختمان

استفاده از دیوارهای سبک مانند انواع دیوار تری‌دی پنل، درای وال، دیوار سبک ساندویچ پانل و دیوار سبک هبلکس باعث سبک‌تر شدن سازه می‌شود و علاوه بر آن به کار بردن پنجره‎‌هایی با چارچوب‌های سبکی مثل آلومینیوم و پلاستیک، وزن نهایی ساختمان را کاهش می‌دهند.

سبک سازی دیوارها در ساختمان

روش‌های نوین سبک سازی ساختمان

روش‌های جدید که بیشتر در سبک سازی ساختمان استفاده می‌شوند شامل موارد زیر می‌باشد:

  • انتخاب مصالح ساختمانی جدید به صورت اصولی و استاندارد
  • استفاده از باز طراحی‌ها با هدف چیدمان دقیق عناصر به شکل منظم و مرتب
  • کاهش بار گرانشی و ثقلی
  • بررسی امکان بلایای طبیعی و تحلیل جغرافیای منطقه
  • سبک سازی اسکلت ساختمان
  • کاهش وزن نمای ساختمان برای سبک سازی ساختمان
  • استفاده از دیوارهای نسل جدید به جای دیوارهای سفالی
  • کاهش پیچش سازه
  • تغییر سیستم باربر جانبی

مراحل سبک سازی ساختمان

مراحل سبک سازی ساختمان تا حدودی به روش انتخاب بستگی دارد اما به طور کلی می‌توان به مراحل زیر اشاره کرد:

  1. بررسی سازه و مشخص نمودن نیازها
  2. انتخاب روش مناسب برای سبک سازی ساختمان با توجه به معیارهای فنی،زیست محیطی، هزینه و همچنین مدت زمان مورد نیاز
  3. طراحی سازه سبک شده با استفاده از نرم افزار
  4. گرفتن مجوز از مراجع ذی صلاح
  5. تهیه‌ی مصالح مناسب و تجهیزات لازم
  6. اجرای سبک سازی سازه زیر نظر مهندس مربوطه و با رعایت استاندادرها
  7. ارزیابی سبک سازی با انجام آزمایش‌ها و مقایسه نتایج

هزینه سبک سازی ساختمان

هزینه‌های سبک سازی با توجه به مصالح مورد استفاده و همچنین روش سبک سازی متفاوت هستند.هر چند نوسانات قیمت مصالح در بازار بسیار زیاد است اما به طور کلی هر چه قدر مصالحی که استفاده می‌کنیم سبک‌تر و در عین حال مقاوم‌تر باشند هزینه سبک سازی بیشتر خواهد بود.

البته روش‌هایی نیز برای کاهش هزینه سبک سازی ساختمان وجود دارد. به عنوان مثال خرید مصالح و تجهیزات مورد نیاز بدون واسطه و با قیمت مناسب از تولید و پخش مصالح ساختمانی مانامستر در کاهش هزینه‌های سبک سازی ساختمان بسیار تاثیرگذار است.

قیمت هر متر سبک سازی ساختمان

عوامل مختلفی در قیمت بلوک هبلکس تاثیرگذار است. بلوک هبلکس به طور کلی در دو نوع اتوکلاوی و غیر اتوکلاوی تقسیم بندی می شود که انواع غیر اتوکلاوی آن به دلیل کیفیت پایین‌تر ارزان‌تر می‌باشد.

اما به طور کلی می‌توان گفت هزینه‌ای که برای خرید مصالح سبک مانند خرید بلوک هبلکس پرداخت می‌شود در مجموع هزینه‌های ساخت و ساز را کاهش می‌دهدکه دلیل این موضوع کاهش تعداد کارگران و کاهش مصرف ملات می‌باشد. جهت استعلام قیمت با کارشناسان ما در مانا مستر تماس بگیرید.

قیمت هر متر سبک سازی ساختمان

مزایا و معایب اجرای طرح سبک سازی ساختمان

سبک سازی ساختمان با توجه به مصالح و روشی که استفاده می‌شود مزایا و معایب متفاوتی دارد.

مزایای سبک سازی ساختمان

  • افزایش سرعت و کیفیت ساختمان سازی و صرفه جویی در زمان و هزینه
  • کاهش مصرف انرژی به دلیل عایق بودن برای حرارت.
  • بهبود سیستم تهویه و گرمایش سرمایش
  • کاهش آلودگی محیط زیست
  • کاهش فشار وارد بر فوندانسیون
  • افزایش ایمنی و مقاومت سازه در برابر حوادث طبیعی مانند زلزله و سیل
  • استفاده از متریال‌های سبک ولی بسیار مقاوم‌تر و در نتیجه کاهش تلفات مالی و جان
  • صرفه جویی در هزینه‌های حمل و نقل
  • کابردهای متنوع: از مصالح سبک جهت سبک سازی پروژه‌های سدسازی، ساخت کانال و تونل استفاده می‌شود.

معایب سبک سازی ساختمان

  • محدودیت در ساخت طبقات بالا: برخی از مصالح سبک مانند ال‌اس‌اف محدودیت تحمل بار دارند و برای ساختمان‌های چند طبقه مناسب نیستند.
  • هزینه بالا: بعضی از مصالح سبک مانند کامپوزیت و فوم هزینه بالاتری نسبت به مصالح قدیمی‌تر دارند و از طرف دیگر برای نصب آن‌ها باید نیروهای متخصص به کار گرفته شوند.
  • عدم مقاومت در برابر آتش: برخی از مصالح سبک مانند چوب یا کناف آتشگیر هستند.
  • نیاز به محاسبات پیچیده و مهندسی دقیق
مزایای سبک سازی ساختمان

مصالح سبک سازی ساختمان

به کار بردن مصالح جدید در کنار اجرای انواع روش‌های کاهش وزن ساختمان که به آن اشاره کردیم، وزن ساختمان را تا مقدار ممکن کاهش می‌دهد. انواع روش‌های سبک سازی ساختمان با مصالح جدید در ادامه آورده شده‌اند:

چوب شفاف

چوب شفاف خواص چوب و شیشه را در کنار هم دارد. این ماده از ترکیب چوب، شیشه و اپوکسی ساخته می‌شود و بیشتر در نمای ساختمان استفاده می‌شود. چوب شفاف از چوب و شیشه سبک‌تر و 10 برابر مقاوم‌تر از چوب است.

استفاده از انواع بتن سبک در ساختمان

بتن سبک چگالی کمتری در مقایسه با بتن‌های معمولی دارد و به دلیل سبک‌تر بودن در کاهش وزن ساختمان به کار برده می‌شود. بتن سبک علاوه بر سبک سازی، به افزایش عایق‌بندی حرارتی و صوتی ساختمان، مقاومت در برابر آتش و رطوبت و همچنین کاهش هزینه‌ها و زمان ساخت و ساز کمک می‌کند. این بتن‌ها بر اساس چگالی و جنسشان به سه دسته بندی کلی بتن سبک سازه‌ای، بتن سبک متوسط و بتن خیلی سبک تقسیم می‌شوند.

بتن نساجی

بتن نساجی یا بتن کربن، از ترکیب الیاف بتن وکامپوزیتو کربن به دست آمده است و وزن آن بسیار کمتر از بتن معمولی دارد. بتن کربن در مقایسه با بتن معمولی وزنی شش برابر بیشتر را تحمل می‌کند و همچنین عمر بیشتری دارد.

چوب شفاف

بتن خود ترمیم کننده

نتیجه‌ی ترکیب بتن معمولی، کپسول آب و باکتری تشکی، بتن خود ترمیم کننده است که مشکل ترک خوردگی در بتن‌های معمولی را ندارد. در واقع باکتری موجود در این بتن، آهک تولید می‌کند و به دلیل دوام و طول عمر بیشتری که دارد در تونل‌ها و پل‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بلوک سبک سیمانی

بلوک‌های سبک سیمانی از ترکیب موادی مانند پوکه معدنی، فوم، آلوکا به دست می‌آید که در نهایت چگالی کمتری در مقایسه با بلوک سیمانی معمولی دارد. این بلوک‌کا در کنار مقاومت و ایمنی بالا در مقابل آتش سوزی،رطوبت، سیل و زلزله، هزینه‌ی بسیار پایینی دارند و به همین دلیل بهترین انتخاب در مصالح سبک ساختمانی هستند.

بلوک سبک سیمانی همچنین عایق صدا و حرارت، می‌باشد. بلوک‌ها بر اساس جنس، شکل و اندازه به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند که از انواع آن‌ها می‌توان در سقف و دیوار ساختمان استفاده کرد. هسته این بتن‌ها با میله‌های فولادی مقاوم سازی می‌شود.

مزایای استفاده از بلوک سبک در ساختمان

دلایل زیادی برای استفاده از بلوک سبک در ساختمان سازی وجود دارد که مهم‌ترینشان در ادامه آورده شده‌اند:

  1. کاهش وزن سازه
  2. کاهش هزینه‌های ساخت و نگهداری
  3. افزایش عایق‌بندی حرارتی و صوتی و در نتیجه کاهش مصرف انرژی
  4. مقاومت در برابر آتش سوزی، یخ زدگی، رطوبت و خوردگی
  5. سرعت در نصب واجرا و درنتیجه کاهش زمان ساختمان سازی
  6. کاهش ضایعات ساختمانی
  7. امکان شکل پذیری و تنوع در معماری‌های مختلف

استفاده از بلوک هبلکس در سبک سازی ساختمان

استفاده از بلوک هبلکس، بهترین، پرکاربردترین و مدرن‌ترین روش در صنعت ساختمان سازی است که با هدف سبک سازی ساختمان استفاده می‌شود. بلوک هبلکس علاوه بر کیفیت و زیبایی در افزایش مقاومت ساختمان نیز موثر است و به دلیل داشتن مزایای بسیار در حال حاضر محبوبیت زیادی در میان معماران و مهندسین ساختمانی به دست آورده است.

مزایای بلوک هبلکس
بلوک هبلکس چیست و چه مزایایی دارد؟
  • بلوک هبلکس بسیار سبک است و باعث کاهش بار استاتیکی و طراحی سبک‌تر ساختمان می‌شود.
  • بلوک هبلکس عایق دما و حرارت است و در کاهش مصرف انرژی موثر می‌باشد.
  • بلوک سبک هبلکس در برابر زلزله مقاوم است.
  • نصب بلوک هبلکس از ورود جانوران موذی به ساختمان جلوگیری می‌کند.
  • بلوک هبلکس در برابر آتش و یخ‌زدگی مقاوم است
  • به علت استفاده از چسب مخصوص در اتصال بلوک هبلکس، سرعت نصب و اجرای این بلوک بالا است.
  • بلوک هبلکس قابلیت برشکاری، میخ زنی و سوراخ‌کاری دارد.
  • بلوک‌های شکسته قابل بازیافت هستند.
  • بلوک هبلکس قابلیت سفارشی سازی و تولید در ابعاد و اندازه‌های دلخواه را دارد.
  • حمل و نقل بلوک هبلکس آسان است.
  • بلوک هبلکس عایق صوتی است.
  • به علت سطح صاف بلوک ACC در ساخت، هزینه گچکاری کاهش پیدا می‌کند.
  • با استفاده از بلوک هبلکس میزان مصرف فولاد 30 درصد کاهش می‌یابد.

سخن پایانی

سبک سازی ساختمان یکی از روش‌های مقاوم سازی و بهینه سازی سازه‌های ساختمانی است که باعث کاهش وزن ساختمان، کاهش مصرف انرژی و کاهش زمان ساخت و ساز می‌شود. امروزه از انواع روش‌ها و مصالح برای انجام سبک سازی ساختمان استفاده می‌شود که در این مقاله درباره‌ی مزایا و معایب آنها به طور کامل توضیح داده شده است.

تولید و پخش مصالح ساختمانی مانامستر، با بیش از15سال سابقه در تولید، پخش و صادرات انواع مصالح ساختمانی از جمله کاشی و سرامیک، سنگ، آجر، چینی بهداشتی، مواد شیمیایی، انواع لوله و شیرآلات ساختمانی و بلوک هبلکس با ارائه انواع محصولات سبک سازی ساختمان در خدمت انبوه سازان و فعالان صنعت ساختمان سازی کشور می‌باشد.

0 0 رای ها
امتیاز بدهید
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

جدیدترین مقالات مانامستر

در دنیای مدرن امروز خانه هوشمند و هوشمند سازی خانه ها از پر اهمیت ترین موضوعات در حوزه ساختمان سازی است که به آن پرداخته ایم.
انتخاب سرامیک مناسب برای کف حیاط از اهمیت زیادی برخوردار است، چرا که علاوه بر زیبایی، باید مقاومت و دوام کافی در برابر تغییرات آب‌وهوایی و سایش داشته باشد.
کاشی و سرامیک بعد از قیر و نفت، دومین کالای صادراتی ایران به پاکستان محسوب می ‌شود که در این مقاله از مجله مانامستر به آن پرداخته ایم

تماس با ماناتایل

یکی از روش های زیر را برای ارتباط با ماناتایل انتخاب کنید.