کاشی و سرامیک همواره در دستهی محبوبترین محصولات پوشانندهی کف منزل یا محیطهای عمومی قرار داشتهاند. به دلیل نگهداری راحت، ظاهر زیبا و تنوع طرح، از کاشیها و سرامیکها در پوشاندن دیوار آشپزخانه، سرویس و بهداشتی و حمام نیز استفاده میشود. شاید در هنگام خرید کاشی و سرامیک با مسئلهی درجه بندی مواجه شده باشید.
در واقع درجه بندی کاشی و سرامیک، معیاری برای بررسی کیفیت، نقصها و ایرادها، ضخامت و مقاومت کاشیها و مقایسهی آنها با یکدیگر میباشد. در این مطلب از مجله مانامستر به بررسی اصول درجه بندی کاشی و سرامیک میپردازیم. با استفاده از این معیار برای ارزیابی انواع کاشی و سرامیک، میتوانید با توجه به بودجه و نیازتان بهترین کاشی و سرامیک را خریداری کنید.
انواع درجه بندی کاشی و سرامیک
به طور معمول کاشیها و سرامیکها در چهار سطح درجه بندی میشوند؛ البته به ندرت ممکن است کاشی درجه پنج هم در بازار دیده شود. تفاوت درجه بندی محصولات سرامیکی در سطح کیفیت و مرغوبیت آنها خلاصه میشود. برخلاف تصور عموم کاشیهای درجه یک که کیفیت بهتری نیز دارند، پرفروشترین کاشیها در بازار ایران نیستند، زیرا قیمت بسیار بالایی دارند.
هر درجه از کاشیها ویژگیهای مختص به خود را دارد. انواع اصلی کاشیها در چهار درجه دستهبندی میشوند که کیفیت و مرغوبیت محصولات به ترتیب از درجه اول تا درجه چهارم، افت میکند؛ به همین دلیل داشتن آگاهی نسبت به نقصان و ایرادهای هر کدام از درجات ضروری است.
ویژگیهای درجه بندی کاشی و سرامیک
هر کدام از درجات کاشیها ویژگی منحصر به فرد خود را دارند. هر چه عدد درجه پایینتر باشد، کاشی از کیفیت بهتری برخوردار است. علاوه بر کیفیت، سایر پارامترها مثل جذب آب، کلاس سایش، مقاومت در برابر سرما، اصطکاک، کلاس شیمیایی و لکهگذاری تحت تاثیر درجه بندی محصولات سرامیکی قرار میگیرند.
- بیشتر بخوانید: بیسکویت کاشی و سرامیک چیست+ مراحل تولید
کاشی و سرامیک درجه یک
کاشیهای درجه یک، انواعی هستند که هیچ عیب و نقصی در سطح لعابدار و کنارههای آنها به چشم نمیخورد. ترک بدنه، ترک لعاب یا لبپریدگی در صورتی که از فاصلهی یک متری دیده نشود، قابل چشمپوشی است و جزئی از اشکالات به حساب نمیآید. کاشیهای درجه یک، بالاترین قیمت را دارند و جزئی از کاشیها و سرامیکهای صادراتی هستند.
کاشی و سرامیک درجه دو
کاشیها و سرامیکهای درجه دو، دستهای از کاشیها هستند که یکی از این معایب را دارند:
- اگر از فاصلهی دو سانتیمتری یک یا دو خال با قطر حداکثر نیم میلیمتر روی سطح آنها به چشم بخورد.
- یکی دیگر از نقصهایی که ممکن است در کاشیهای درجه دو وجود داشته باشد، وجود قسمت لعاب نگرفته در کنارههای کاشی است که حداکثر قطر آنها 2 یا 3 میلیمتر باشد.
بازهی قیمت کاشیهای درجه دو نسبت به نوع اول پایینتر است و با اینکه کیفیت کمتری دارند، میتوانند در دستهی کاشیهای صادراتی قرار بگیرند.
- بیشتر بخوانید: لعاب کاشی چیست؟ انواع لعاب در صنعت کاشی و سرامیک
کاشی و سرامیک درجه سه
مشکلی که در کاشی و سرامیکهای درجه سه دیده میشود، وجود یک خال با قطر حداکثر 3 میلیمتر بر روی سطح لعابدارشان میباشد. مشخصا قیمت این نوع از درجههای اول و دوم پایینتر است و اصلا مناسب صادرات نیستند.
کاشی و سرامیک درجه چهار
عیوب کاشیها و سرامیکهای درجه چهار به راحتی به چشم میآیند. این عیوب شامل حضور حداکثر سه خال نیم میلیمتری، لعاب نگرفتگی با قطر 3 تا 10 میلیمتر در یک یا دو لبهی کاشی، لبپریدگی یکی از گوشهها با ابعاد 3 تا 5 میلیمتر میباشند. قیمتی که در بازار به این درجه تعلق میگیرد بسیار پایین است و ضایعات این کاشیها معمولا زیاد میباشد؛ به طوری که ممکن است یک ششم خرید شما بلااستفاده باشد.
کاشی و سرامیک درجه پنج
این درجه از کاشیها به ندرت در بازار دیده میشوند؛ زیرا دارای لبپریدگیهای زیاد، ابعاد نابرابر و لعابنخوردگی با ابعاد بزرگ هستند. به طور کلی اکثر کارخانهها کاشیهای درجه پنج را در بستهبندی کارتنی عرضه نمیکنند و این محصولات به شکل پالتی و در مقیاس تن فروخته میشود. پس برای خرید کاشی کیلویی، معمولا کاشیهای درجهی پنج گزینهی بهتری هستند.
مراحل درجه بندی به چه شکل است؟
کاشیها با خروج از خط کوره، به مدت 4 تا 5 ساعت در قسمت پالتها باقی میمانند؛ سپس توسط دستگاه TGV یا LGV به خط درجه بندی منتقل میشوند. مراحل درجه بندی سرامیک، در کارخانه و با توجه به سه فاکتور مهم یعنی ظاهر، قوس و سایز انجام میشود. این پروسه شامل 6 مرحله میباشد که به ترتیب آنها را توضیح میدهیم.
مرحلهی اول
در مرحلهی اول اپراتور با بررسی سطح ظاهری و بر اساس وجود عیوبی مثل لعاب نگرفتگی، ترک، جوش، لبپریدگی و ایراد در کیفیت چاپ، به وسیلهی ماژیک درجهی کاشی را روی آن مشخص میکند. در مراحل بعدی، کاشیها توسط سیستمها و سنسورهای هوشمند ارزیابی میشوند.
مرحلهی دوم
مرحلهی دوم بر قوس (بلانر) تمرکز دارد. 5 سنسور در امتداد یکدیگر قرار گرفتهاند که هر کدام دارای دو چشم الکترونیکی هستند و بر اساس اطلاعات پیشفرض، کاشیها را بر اساس قوس درجه بندی میکنند. پایهی اطلاعاتی که به این سنسورها داده میشود به شرح زیر است:
کاشیهای محدب:
- 0.08 درصد خطا نشاندهندهی کاشی درجه 1 است.
- 0.1 درصد خطا نشاندهندهی کاشی درجه 2 است.
- 3.1 درصد خطا نشاندهندهی کاشی درجه 3 است.
کاشیهای مقعر:
- 0.5 درصد خطا نشاندهندهی کاشی درجه 1 است.
- 0.7 درصد خطا نشاندهندهی کاشی درجه 2 است.
- 0.9 درصد خطا نشاندهندهی کاشی درجه 3 است.
مرحلهی سوم
این مرحله از مراحل درجه بندی سرامیک، در واقع قسمت کالیبره یا بررسی سایز کاشی است. در این مرحله سنسورهای هوشمند، سایز هر کاشی را بررسی میکنند و آن را با سایز کاشی نمونه یا سمپل که دارای ابعاد نرمال و ایدهآل است، مقایسه میکنند؛ سپس کاشیها وارد مرحلهی چهارم میشوند.
مرحلهی چهارم
در این مرحله توسط دو سنسور مادون قرمز درجه بندی کلی کاشیها و سرامیکها صورت میگیرد. این سنسورها همیشه بزرگترین عدد را در نظر میگیرند.
برای مثال اگر یک کاشی از نظر سطح ظاهری درجه 3، از لحاظ قوس درجه 1 و در بخش سایز عدد 2 را دریافت کرده باشد، سنسورها درجهی کاشی را 3 اعلام میکنند؛ زیرا ایراد جدی در یک بخش میتواند نشاندهندهی کیفیت پایین محصول باشد. در مراحل بعدی کاشیها آمادهی خروج از چرخهی تولید و درجه بندی میشوند.
مرحلهی پنجم و ششم
مرحلهی پنجم مربوط به مرتبسازی است و با روی هم قرار گرفتن کاشیها، درجات مختلف از هم جدا میشوند. این مرحله قسمتی برای بررسی نهایی درجه بندی میباشد. در مرحلهی ششم کارتن کاشیها را احاطه میکند و توسط یک پرینتر، تاریخ تولید، کد هر محصول و درجهی آن بر روی کارتن درج میشود.
نحوهی تشخیص درجه بندی کاشی و سرامیک
از آنجایی که مهمترین عامل تاثیرگذار بر قیمت و کیفیت سرامیک و کاشی درجه آن میباشد، بهتر است با نحوه تشخیص درجه بندی سرامیک آشنا باشید تا بتوانید مرغوبترین جنس را با بهترین قیمت ممکن خریداری کنید. طبیعتا کاشیهایی که کیفیت کمتری دارند از عدد درجهی بالاتری برخوردارند و قیمت پایینتری دارند.
روش اول
به طور معمول یک کارخانه موظف به مشخص کردن درجه بندی سرامیک روی کارتن میباشد. آسانترین روش برای تشخیص درجه کاشی، مطالعهی اطلاعات درج شده است. اغلب مواردی که بر روی کارتن ذکر میشوند به صورت زیر میباشد:
- درجهی کاشی
- نام و علامت تجاری کارخانه یا کشور سازنده
- نوع کاشی
- نوع سطح (لعابدار یا غیر لعابدار)
- مساحت تقریبی
- کد کالا
- تاریخ تولید
در برخی از موارد رنگ کارتن میتواند به نحوه تشخیص درجه بندی کاشی و سرامیک کمک کند؛ برای مثال اغلب کارتنهای کاشیهای درجه چهار سفید هستند و هشداری مبنی بر عدم وجود استاندارد درجه بندی کاشی بر روی این کارتنها درج شده است.
روش دوم
یکی از معیارهای استاندارد درجه بندی کاشی، مقاومت آن در برابر سرد و گرم شدن میباشد. این روش قطعی نیست و صرفا میتواند دوام محصول را به صورت حدودی نمایش بدهد. با قرار دادن کاشی در دمای زیر صفر برای چند ساعت و سپس انداختن آن در آب جوش، میتوان مقاومت کاشی را تخمین زد. اگر کاشی نشکند، مرغوبیت بیشتری دارد.
روش سوم
اگر اطلاعات کاشی و سرامیک در دسترس شما نیست میتوانید با مقایسهی دو نمونه، درجهی کاشی را تخمین بزنید. برای این کار دو نمونه را روی هم قرار دهید؛ اگر نابرابری در سایز مشاهده شود، احتمالا کاشی مد نظر شما از کیفیت ساخت خوبی برخوردار نیست؛ البته این روش درصد خطا بالایی دارد.
روش چهارم
با بررسی ظاهر کاشی و مقایسهی اطلاعات به دست آمده با آنچه در بخش ویژگیهای درجه بندی کاشی و سرامیک خواندید، میتوانید درجه بندی کاشی را با توجه به دیدههای ظاهری حدس بزنید. برای مثال تفاوت سرامیک درجه 3 و سرامیک درجه 1 به راحتی قابل مشاهده است.
نکات مهم در خرید کاشی
میدانید که محصولی با کیفیت پایین از قیمت کمتری نیز برخوردار است. در هنگام خرید ابتدا باید نیاز خود را مشخص کنید، یعنی در نظر بگیرید برای چه فضایی نیاز به کاشی دارید. با توجه به درجه بندی کاشی و سرامیک، معمولا سرامیکهای کف باید کیفیت بهتری داشته باشند و این سرامیکها از بین درجه اول یا دوم انتخاب میشوند. برای انتخاب کاشیهای دیواری میتوان کیفیتهای پایینتر را نیز در نظر گرفت.
هنگام خرید کاشیهای درجه دو و سه، از فروشنده اطلاعات عیوب کاشی را بپرسید. این مسئله در تصمیمگیری بهتر و در زمان نصب به کمکتان میآید. حتما در زمان خرید کاشی و سرامیک از کد، درجه و علامت تجاری آن عکس بگیرید تا در هنگام دریافت محصول دچار اشتباه نشوید.
با وجود اینکه میتوان در هنگام نصب، بخشی از عیوب کاشیهای درجه پایین را پوشاند، اما منطقی نیست که صرفا به دلیل صرفهجویی در هزینهها، کاشی ارزانقیمت را خریداری کنید. مقاومت کاشیهای درجه چهار بسیار پایین است و ممکن است با ایجاد شکستگی و ترکخوردگی، هزینههای بیشتری به بار بیاورد.
نکتهی دیگری که باید در هنگام خرید به آن توجه کنید، کاشیهای وارداتی هستند که معمولا جزئی از دستهی کاشیهای درجه یک محسوب میشوند و قیمت بالاتری نسبت به کاشیهای ساخت کشورمان دارند.
تفاوت بین گرید و درجه بندی چیست؟
برای بیان کیفیت برخی از محصولات موجود در بازار به جای درجه بندی از عنوان گریدبندی استفاده میشود. باید دقت کنید که این کاشیها، حاصل کار تولیدکنندگانی هستند که مجوز لازم برای ورود به بازار استاندارد را پیدا نکرده و این عنوان را برای دستهبندی تولیدات خود برگزیدهاند.
این نوع از محصولات با برچسبهای گرید C،B،A مشخص میشوند و ضعیفتر و ارزان قیمتتر از کاشیهای دیگر هستند. در این گریدبندی، برخی از شرکتها بهترین کیفیت را گرید A و برخی دیگر گرید C معرفی میکنند و معیار مشخصی برای تعیین کیفیت وجود ندارد.
کلام آخر
کاشی و محصولات سرامیکی از سالهای دور مورد استفاده قرار گرفته و در طی زمانهای مختلف با کیفیتها و طرحهای متفاوتی عرضه شدهاند. درجه بندی کاشی و سرامیک از اصول مهمی است که باید در هنگام خرید به آن توجه کنید. شرکت تولید و پخش مصالح ساختمانی مانامستر، تولیدکننده و فروشنده انواع درجه بندی کاشی و سرامیک، به صورت عمده و جزئی و با بهترین قیمت میباشد.
در این مطلب از مجله مانامستر به بررسی درجه بندی ها، مراحل آن و نحوه تشخیص درجات کاشی پرداختیم. شما میتوانید با استفاده از نکاتی که در اختیارتان قرار گرفت، سرامیکی با طرح مورد نظر خود که از کیفیت خوبی نیز برخوردار است تهیه کنید.
سوالات متداول
درجه بندی کاشی و سرامیک با چه هدفی انجام شده است؟
با وجود درجه بندی کاشی و سرامیک، شما میتوانید به راحتی از کیفیت محصول مورد نظر خود مطلع شوید؛ همچنین، میتوانید طبق بودجهی موجود برای خرید کاشی و سرامیک تصمیمگیری کنید.
معمولا چند درجه بندی کاشی و سرامیک در بازار یافت میشود؟
کاشیها معمولا در 5 درجه یافت میشوند که به ترتیب از درجهی 1 تا 5 کیفیت و مرغوبیت محصولات افت میکند تا حدی که کاشیهای درجهی 5 به صورت فلهای به فروش میرسند و موارد غیرقابل استفادهی زیادی دارند.
آیا شرکت مانامستر تامینکنندهی انواع مختلف کاشی و سرامیک با درجات متفاوت میباشد؟
بله، شما میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با شمارهی 09162161403 تماس حاصل نمایید و از خدمات ما بهرهمند شوید.
تشخیص درجه کاشی از روی کارتن چگونه است؟
رنگ کارتن: به طور کلی، کارتن کاشیهای درجه یک رنگی تیره (مثل قهوهای یا آبی) دارند، در حالی که کارتن کاشیهای با درجه پایینتر، روشنتر (مثل سفید یا کرم) هستند.
علامت درجه: برخی از کارخاته های کاشی و سرامیک علامت درجه را بر روی کارتن های کاشی درج می کنند.
درجه بندی سرامیک پرسلان چگونه است ؟
سرامیک های پرسلان از نظر کیفیت ظاهری و فنی به درحه بندی های 1، 2،3، 4 و… تقسیم بندی میشوند.
من برای کف اتاق های طبقه پایین از کاشی درجه 3 استفاده کردم و خوشبختانه تا الان به مشکلی بر نخوردیم
دوست عزیز ممنون از به اشتراک گذاری نظرتون در مانامستر
قبلا در مورد درجه بندی کاشی شنیده بودم ولی اطلاعاتم با این مقاله کامل تر شد.
ممنون از به اشتراک گذاری نظرتون در مجله مانامستر
تازه در کارخانه کاشی و سرامیک مشغول به کار شده ام و مطالعه این مقاله راهنمای خوبی برای شروع کارم هست.
دوست عزیز ممنون از حسن توجه شما
برای امتحان روش دوم تشخیص درجه کاشی آیا فروشنده موافقت میکنه نمونه کاشی بده تا امتحان کنیم؟
سرامیکی که خریده ام درجه دو محسوب میشده ولی الان که فرستادن برام چهار گوشه همه سرامیکها شیب به سمت پایین داره و توی کار کاملا مشهود بنظر میرسه و از طرفی هم روی همه سرامیکها یک خط زرد رنگ با ماژیک بطور دستی کشیده شده لطفا راهنمایی کنید سپاسگذارم