آجر سفید و طوسی بتنی با 25درصد تخفیف
لوله پولیکا و پروپیلن با 30درصد تخفیف
سنگ عباس آباد با 30درصد تخفیف
جستجو

سوله چیست و چه کاربردی دارد؟ آشنایی کامل با این سازه فلزی محبوب

سوله چیست
سوله همان سازه فلزی محبوب است که به دلیل مقرون به صرفه بودن، مقاومت و سرعت ساخت بالا، در صنایع مختلف به کار گرفته می‌شود.
فهرست مطالب

با پیشرفت تکنولوژی صنعت ساخت و ساز دچار دگرگونی شدیدی شده است. این روزها می‌توان با بنا کردن یک سازه فلزی، فضای امن و مستحکمی را به وجود آورد. سوله همان سازه فلزی محبوب است که به دلیل مقرون به صرفه بودن، مقاومت و سرعت ساخت بالا، در صنایع مختلف به کار گرفته می‌شود.

طراحی و ساخت این سازه باید با توجه به نوع کاربرد و شرایط محیطی صورت بگیرد. همین امر سبب شده است که این سازه فلزی انواع مختلفی داشته باشد. در این مطلب از مجله مانامستر همراه ما باشید تا صفر تا صد اطلاعات در مورد سوله، انواع آن و کاربردهایش را بررسی کنیم.

نمونه کار آجر ماسه آهکی مانامستر

سوله ات را گران نساز!

سوله چیست؟

پیش از این که با انواع مختلف سوله‌ها آشنا شویم، باید بررسی کنیم که سوله چیست. سوله یا industrial shed نوعی سازه فلزی است که سقفی شیب‌دار دارد و بر پایه ستون‌های متعدد بنا می‌شود.

از این سازه فلزی معمولا برای ایجاد سالن‌های ورزشی، انبار، نگهداری دام و طیور، تعمیرگاه‌ها و موارد دیگر استفاده می‌شود. این سازه‌ها انواع گوناگونی دارند و در شرایط مختلفی به کار گرفته می‌شوند.

هزینه‌های ساخت سوله

به طور کلی هزینه‌های ساخت سوله شامل مواردی مثل خرید مصالح، دستمزد کارگران، خرید زمین مناسب، هزینه حمل و نقل و موارد دیگر می‌شود. می‌توان با هوشمندی در انتخاب مصالح، آن دسته از متریال‌هایی را انتخاب کرد که از کیفیت و قیمت مناسب برخوردار هستند.

برای مثال استفاده از آجر سیلیکان یا همان آجر ماسه آهکی در ساخت دیوارهای سوله، راه مناسبی برای کاهش هزینه‌ها است. این متریال تا 50 درصد هزینه را کاهش می‎دهد.

علاوه بر این دارای نمای زیبایی است و به دلیل عایق بودن در برابر صوت و حرارت ویژگی‌های مناسبی به سوله می‌بخشد. با خرید آجر سیلیکان از مانامستر می‌توانید علاوه بر کاهش هزینه‌ها، کیفیت و استحکام سازه را افزایش دهید.

بیشتر بخوانید: راه اندازی فروشگاه مصالح ساختمانی، کسب سود حداکثری!

انواع سوله از نظر نوع متریال اسکلت

حالا که با تعریف سوله و مفهوم کلی آن آشنا شدیم، زمان آن رسیده است که انواع سوله را بررسی کنیم. به طور کلی متریال به کار رفته در ساختار اسکلت هر سوله با توجه به شرایط و نوع کابری آن تعیین می‌شود. برای مثال نمی‌توان با خرید آجر ساختمانی، تمامی انواع سوله با کاربری‌های مختلف را طراحی کرد. در ادامه برخی از رایج‌ترین انواع سوله هارا از نظر نوع متریال کاربردی بررسی می‌کنیم.

سوله تیرورقی

سوله‌های تیرورقی از قدیمی‌ترین و پرکاربردترین انواع این سازه‌های فلزی هستند. همان‌طور که از نام این سازه‌ها مشخص است، اسکلت آن‌ها از قطعات فولاد و ورق سیاه تشکیل می‌شود. در ساخت این نوع سوله‌ها از دانش مهندسی خاصی استفاده نمی‌شود و همین امر سبب شده که احداث آن‌ها رواج زیادی داشته باشند. با این حال به دلیل استفاده از قطعات زیاد، وزن این سازه‌ها بیش از حد معمول و هزینه ساخت آن‌ها نسبت به انواع دیگر بیشتر است.  

سوله خرپایی

سوله‌های خرپایی نمونه مهندسی شده انواع تیرورقی هستند که پارامترهای منحصر به فردی دارند. در حقیقت بدنه این سازه‌ها نیز از ورقه‌ها و میله‌های فولادی تشکیل شده است. با این حال استفاده از تکنیک‌های فنی و مهندسی خاص در اجرای این سوله‌ها سبب شده که وزن و هزینه ساخت این سازه‌ها به حد چشمگیری کاهش پیدا کند.

مقاومت این نوع در برابر باد و زلزله بسیار قابل قبول است و ایمنی بالایی دارد. از سوی دیگر می‌توان طراحی بدنه این سازه‌ها را متناسب با ابعاد و خواسته‌های مشتری تغییر داد. به طور کلی می‌توان این نوع متریال و مهندسی را برای ساخت انواع سوله صنعتی به کار گرفت.

سوله UBM

در ساخت سوله‌های یو بی ام از ورق‌های گالوانیزه و سقفی با پوشش پلی اورتان استفاده می‌شود. همین مسئله سبب عایق شدن این سازه در برابر تغییرات دمایی خواهد شد.

ساخت این نوع سوله‌ها هزینه بسیار کمی به دنبال دارد. با این حال مقاومت به نسبت پایین آن‌ها در برابر باران و برف سبب ایجاد هزینه‌های اضافی برای تعمیرات می‌شود. از سوی دیگر پوشش پلی اورتان قابل ضدعفونی نیست و آلودگی‌ها را به خود جذب می‌کند. به همین دلیل نباید این نوع سازه را در ساخت بیمارستان‌ها، مرغداری، دامداری یا صنایع غذاسازی به کار برد.

انواع سوله از نوع متریال و اسکلت

انواع سوله بر اساس کاربرد

کاربرد سوله چیست؟ همان‌طور که گفته شد، نوع کاربرد و شرایط استفاده از سوله تاثیر زیادی بر روی ساختار و متریال مورد استفاده ادارد. سوله‌ها با اهداف مختلفی احداث می‌شوند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

سوله‌های صنعتی

انواع سوله های صنعتی بیشتر در کارخانجات و مجموعه‌های صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این سوله‌ها معمولا دارای ابعاد بزرگی هستند و به عنوان انبار، کارگاه یا واحد تولید یک مجموعه به کار گرفته می‌شوند.

سالن ورزشی

سوله‌های ورزشی فضایی را فراهم می‌کنند تا ورزشکاران بتوانند در یک فضای سرپوشیده و امن، فعالیت کنند. طراحی این انواع باید با توجه به نیازهای ورزشی صورت بگیرد و مواردی مانند تهویه هوا، نور و.. اهمیت بیشتری در احداث آن‌ها خواهد داشت.

کاربرد سوله به عنوان انبار

سوله‌هایی که به شکل اختصاصی به عنوان انبار مورد استفاده قرار می‌گیرند، باید با توجه به نوع متریال ذخیره شده طراحی شوند. برای مثال ممکن است دیواره انواع سوله کارخانه و انبارهای آن به شکل منحصر به فردی عایق‌بندی شده باشد.

استفاده از سوله‌ها به عنوان آشیانه هواپیما

منظور از آشیانه هواپیما در لیست انواع سوله چیست؟ سوله‌هایی که از دهانه عریض و فضای مناسبی برخوردار هستند، به عنوان آشیانه هواپیما یا تعمیرگاه‌های هوایی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

سوله‌های مخصوص کشاورزی

انواع سوله‌های کشاورزی با هدف انبار محصولات کشاورزی یا نگهداری از دام و طیور به کار گرفته می‌شوند. شرط اصلی در ساخت این نوع سوله‌ها داشتن تهویه و عایق‌بندی مناسب جهت جلوگیری از آسیب و پوسیدگی در محصولات است.

سوله‌های نمایشگاهی

برخی از انواع سوله‌ها برای برگزاری نمایشگاه‌ها یا جشنواره‌های مختلف طراحی و ساخته می‌شوند. این انواع دارای فضای بسیار بزرگی هستند و قابلیت اجرای تغییرات در آن‌ها وجود دارد.

سوله‌های تجاری و فروشگاهی

سوله‌های تجاری و فروشگاهی از دیگر انواع این سازه‌های فلزی هستند. طراحی فضای زیبا و مناسب یکی از اهداف مهم در ساخت این سوله‌ها به شمار می‌رود.

سایر کاربردهای سوله‌ها

از دیگر کاربردهای سوله‌ها می‌توان به گزینه‌های دیگر مثل پارکینگ‌های عمومی، مراکز تفریحی، انبار ضایعات، سالن‌های آمفی تئاتر و ترمینال‌های مسافربری اشاره کرد.

انواع سوله بر اساس کاربرد

انواع سوله بر اساس شکل ظاهری

شکل ظاهری سوله‌ها با توجه به شرایط استفاده از آن‌ها تعیین می‌شود. به طور کلی از رایج‌ترین انواع سوله می‌توان به مدل‌های قوسی، چند ضلعی و U شکل اشاره کرد. در ادامه هر یک از این انواع را بررسی می‌کنیم.

سوله‌های قوسی

این سوله‌ها که با نام هلالی نیز شناخته می‌شوند، دارای سقفی قوس‌دار یا دارای طراحی منحنی هستند. این طراحی سبب می‌شود که سوله‌ها مقاومت خوبی در برابر باد شدید، باران و برف داشته باشند. در نتیجه این سازه‌ها را در مناطق بادخیز با آب و هوای سرد و بارانی بیشتر به کار می‌برند.

سوله‌های چند ضلعی

سقف سوله‌های چندضلعی از چندین بخش مختلف تشکیل شده است که هر کدام دارای شیب منحصر به فردی هستند. نمای کلی این سازه‌ها بسیار منحصر به فرد بوده و در شرایط و موقعیت‌های خاص به کار می‌روند.

سوله‌های U شکل

سوله‌های یو شکل با سقفی به شکل U برعکس یا نیم‌دایره، از پرکاربردترین انواع سوله‌ها محسوب می‌شوند. از این انواع برای طراحی سالن‌های ورزشی یا انبارهای بزرگ ذخیره‌سازی استفاده می‌شود.

انواع سوله با توجه به دهانه

سوله‌ها از نظر نوع و تعداد دهانه به انواع مختلفی تقسیم‌بندی می‌شوند. این ویژگی با توجه به معیارهایی مثل ابعاد سوله و کاربرد آن تعیین می‌شود. رایج‌ترین انواع دهانه در سوله‌ها را بررسی می‌کنیم:

  • سوله تک دهانه به شکل 8: این نوع سوله‌ها دارای یک دهانه است که به شکل 8 طراحی شده. معماری این سازه‌ها به گونه‌ای است که در صنایع مختلف از آن‌ها استفاده می‌شود.
  • سوله دو یا چند دهانه: این سوله‌ها دارای دو یا چند دهانه با ستون‌های مشترک هستند که به شکل 88، 888 یا 8888 طراحی شده‌اند. هدف از این نوع طراحی افزایش مقاومت و توزیع بهتر بار بر روی پایه‌های سازه است.

انواع سوله از نظر وزن

متریال مورد استفاده در سوله‌ها می‌تواند وزن کلی سازه را تغییر دهد. به طور کلی انواع سوله‌ها از نظر وزن به دو دسته سبک و سنگین طبقه‌بندی می‌شوند. در ادامه هر کدام از این موارد را بررسی می‌کنیم.

سوله‌های سبک

انواع سوله سبک با استفاده از مقاطع کوچکتر فولاد و طراحی مدولار ساخته می‌شوند؛ در نتیجه وزن کمتری نسبت به انواع دیگر دارند. به این ترتیب علاوه بر کمتر شدن میزان هزینه‌ها، وزن کلی سازه نیز کاهش پیدا می‌کند. این نوع سازه‌های فلزی کاربرد بیشتری دارند و در اغلب پروژه‌های صنعتی به کار می‌روند.

سوله‌های سنگین

به طور کلی سوله‌های سنگین به دو دسته فلزی و بتنی تقسیم‌بندی می‌شوند. در این میان سرعت ساخت و آماده شدن سوله‌های فلزی بیشتر از انواع بتنی است. به همین دلیل هزینه ساخت این موارد نیز بیشتر از انواع بتنی است. در یک صفحه دیگر هزینه ساخت سوله را به شکل دقیق و کامل بررسی کرده‌ایم.

بررسی اجزای سوله‌ها

حالا که با انواع مختلف سوله ها آشنا شدیم، باید از خود بپرسیم که اجزا سوله چیست. فارغ از نوع کاربرد و ساختار، سوله‌ها از یک‌سری اجزای اصلی تشکیل شده‌اند. این اجزا ساختار و اسکلت اصلی سوله را تشکیل می‌دهند. در ادامه هر یک از این موارد را بررسی می‌کنیم:

فونداسیون سوله

اولین و بنیادی‌ترین گزینه در لیست اجزای سوله چیست؟ پی یا فونداسیون قسمت زیرین سوله است که بار وارد شده را به زمین منتقل می‌کند. انتخاب نوع و ابعاد پی باید با توجه به عوامل مختلفی مثل نوع خاک، میزان وزن وارده و ابعاد سوله صورت بگیرد.

استرات سوله

احتمالا از خود می‌پرسید که استرات سوله چیست. این متریال یکی از مهم‌ترین اجزا در طراحی و ساخت سوله‌ها است که نقش تثبیت و تقویت‌کنندگی دارد. استرات به تیرها و ستون‌ها متصل شده و به سازه نهایی پایداری و استحکام بیشتری می‌بخشد.

ستون‌ها

ستون‌ها به عنوان اصلی‌ترین پایه‌ها در اسکلت سوله‌ها شناخته می‌شوند. وظیفه آن‌ها انتقال بار وارد شده از سقف و دیوارها به فونداسیون است. این ساختارها معمولا از مقاطع فولادی به شکل I یا H تشکیل شده و در فواصل مشخصی نسبت به یکدیگر قرار می‌گیرند.

رفترها

رفتر یا تیر شیب‌دار به عنوان پایه اصلی سقف سوله‌ها در نظر گرفته می‌شود که وزن آن را به ستون‌ها منتقل می‌کنند. شیب این اجزا با توجه به فاکتورهای مختلفی مثل نوع پوشش سقف و شرایط آب‌ و هوایی منطقه تعیین می‌شوند.

وال پست

وال پست‌ها وظیفه اتصال دیوارها به سقف را دارند و در دیوارهای جانبی سوله‌ها قرار می‌گیرند. وال پست‌ها معمولا از جنس پروفیل‌های فولادی هستند که در مقاطع مختلف تولید می‌شوند. دیوارهای چنین سازه‌هایی معمولا از جنس آجرهای سیلکانی هستند که استحکام خوبی دارند. برای خرید آجر ماسه آهکی می‌توانید با کارشناسان مانامستر در ارتباط باشید.

لاپه

لاپه یا پرلین به تیرهایی افقی گفته می‌شود که متصل به رفترها و در راستای طول سوله قرار می‌گیرند و بار وارد شده از پوشش سقف را تحمل می‌کنند. فاصله بین این رفترها و لاپه‌ها با توجه به نوع پوشش سقف و وزن آن تعیین می‌شود.

سگراد

سگرادها با نام میل مهار سقفی نیز شناخته می‌شوند. این اجزا به شکل عمودی بر روی رفترها قرار می‌گیرند و ورق‌های سقف را به آن‌ها متصل می‌ساند.

مهاربندها

این اجزای فلزی به منظور افزایش پایداری سوله در برابر نیروهای خارجی مثل زلزله یا باد شدید مورد استفاده قرار می‌گیرند. نحوه اتصال آن‌ها به رفترها و ستون‌ها به شکل مورب است.

سایر اجزای سوله‌ها

از دیگر اجزای سوله‌ها می‌توان به پنجره‌ها، درها، کرین‌ها، سیستم تهویه و … اشاره کرد. این موارد با توجه به نوع کاربرد سوله مورد استفاده قرار می‌گیرند.

بهترین متریال برای ساخت سوله

تاثیر مصالح بر روی روند ساخت سوله چیست؟ شاید بتوان مهم‌ترین و موثرین‌ترین بخش در ساخت سوله فارغ از مهندسی دقیق را، انتخاب و و خرید متریال مناسب دانست. این مصالح هستند که میزان مقاومت، ایمنی و طول عمر یک سازه را تعیین می‌کنند.

اما چطور باید باکیفیت‌ترین متریال را شناسایی و برای خرید آن‌ها اقدام کنیم؟ با مراجعه به صفحع سوله‌ات را گران نساز، می‌توانید بهترین روش‌ها برای کاهش هزینه ساخت سوله را بررسی کنید.

گروه تولید و پخش مصالح ساختمانی مانامستر یکی از بزرگترین مجموعه‌های عرضه‌کننده مصالح ساختمانی در ایران است. این مجموعه تمامی محصولات خود را با ضمانت کیفیت و بهترین قیمت به کاربران خود عرضه می‌کند. اگر قصد دارید برای ساخت سوله‌های مورد نظر خود از بهترین متریال استفاده کنید، به بخش فروشگاه مصالح ساختمانی مانامستر سر بزنید.

کلام آخر

سوله‌ها به عنوان سازه‌های فلزی، نقش مهمی در صنایع مختلف دارند. بر اساس کاربرد آن‌ها می‌توان از متریال مختلفی در بدنه استفاده کرد و شکل ظاهری آن‌ها را تغییر داد.

به این منظور باید به شکل کامل ساختار این سازه فلزی را بررسی کرد و با انواع مختلف آن آشنا شد. در این مطلب شرح دادیم که کار سوله چیست و با انواع مدل‌های این سازه آشنا شدیم. اگر قصد دارید از بهترین متریال برای ساخت فضای مورد نظر خود استفاده کنید، می‌توانید با کارشناسان مانامستر در ارتباط باشید.

0 0 رای ها
امتیاز بدهید
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

جدیدترین مقالات مانامستر

در این مطلب قصد داریم لیست بزرگترین تولید کننده کاشی و سرامیک جهان را بررسی کنیم و اطلاعات بیشتری در مورد هر کدام به دست بیاوریم.
کلینیک ساختمان در حقیقت مرکزی تخصصی است که مسائل مربوط به ساخت‌وساز را ارزیابی و با تشخیص مشکلات، راهکارهایی را ارائه می‌دهد.
شاید از خود بپرسید که صادرات مصالح ساختمانی چه شرایطی دارد و چطور باید این مصالح را به پروژه‌داران خارجی فروخت؟

تماس با ماناتایل

یکی از روش های زیر را برای ارتباط با ماناتایل انتخاب کنید.