سوله یک سازه با اسکلت فلزی و مقاوم است که نقش مهمی را در صنایع مختلف ایفا میکند. به دلیل کاربردهای گسترده، این سازه به شیوههای مختلفی اجرایی میشود. این فرآیند باید توسط متخصصان و با استفاده از مصالح و تکنولوژیهای روز دنیا شکل بگیرد.
کسب آگاهی نسبت به مراحل ساخت سوله، مصالح مورد نیاز و برآورد هزینه ساخت سوله سبب میشود که مسیر اجرای این پروژه هموارتر شود. با انتخاب متریال مناسب، مثل آجر سیلیکان یا ماسه آهکی، میتوانیم هزینهها را نصف کنید! در این مطلب از مجله مانامستر همراه ما باشید تا صفر تا صد روند ساخت یک سوله و نکات مربوط به آن را بررسی کنیم.
با آجرهای سیلیکانی(ماسه آهکی) ،در ساخت سوله هزینههای خود را به طرز چشمگیری کاهش دهید!
مهمترین اقدامات برای ساختن سوله
مهمترین بخشهای سوله سازی چیست؟ اجرای این پروژه مانند سایر پروژههای ساخت و ساز، مراحل زیادی دارد. با این حال از بین تمام اقدامات رایج برای ساختن سوله، خرید مصالح از اهمیت بیشتری برخوردار است. انتخاب برخی از مصالح سبب میشود که علاوه بر بالا بودن کیفیت، هزینههای نهایی سازه کاهش پیدا کند.
برای مثال خرید آجر ماسه آهکی یا سیلیکان، یکی از بهترین روشهای ساخت سوله با کمترین هزینه است. با انتخاب این متریال، هزینهها تا سقف 50 درصد کاهش پیدا میکنند.
از سوی دیگر سازه نهایی دارای نمایی زیبا، مقاومتی ایدهآل و عایقی در برابر صوت و حرارت خواهد بود. لازم به ذکر است که این متریال در ساخت سوله های سبک یا به اصطلاح سبکسازی سازه نیز به کار گرفته میشود.
مراحل ساخت سوله
بدیهی است که برای ساختن یک سوله، باید برخی مراحل اداری و اجرایی طی شوند. خطا در هر یک از این مراحل میتواند اشتباهات جبرانناپذیری را به وجود بیاورد. بنابراین ضروری است که پیش از شروع پروژه، همه مراحل اجرای سوله را بررسی کنیم. در ادامه مهمترین مراحل ساخت سوله را معرفی کرده و جزئیات هر یک را شرح میدهیم.
اخذ مجوزهای سولهسازی
اجرای سوله مانند هر پروژه ساختمانی دیگری نیازمند دریافت مجوزهای لازم است. دریافت این مجوزها باید طبق کاربری سوله صورت بگیرد. بسته به نوع کاربری سوله این مجوزها توسط سازمان صنایع، شهرداری، وزارت بهداشت یا جهاد کشاورزی صادر میشوند.
از دیگر شرایطی که باید در اجرای سوله در نظر گرفته شود، قوانین منحصربه فرد فضای پروژه است. برای مثال ممکن است شهرک صنعتی مورد نظر شما، قوانین و محدودیتهای خاصی برای ساخت و ساز یا از نظر زیست محیطی داشته باشد. در نتیجه باید شرایط را با مسئولین مربوطه هماهنگ کنید.
طراحی سوله
یکی دیگر از مهمترین مراحل ساخت یک سوله، طراحی ساختار آن به شکل حرفهای و مهندسی شده است. در حقیقت با پایان مراحل اداری، وارد بخش اجرایی پروژه میشویم. طراحی سوله از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چرا که سازه باید علاوه بر امنیت، از کارایی خوبی برخوردار باشد. به همین دلیل باید با بررسی رزومه و نمونهکار کارشناسان فعال در این زمینه، بهترین تیم را انتخاب کنید.
طراحی سوله باید با نرمافزارهای حرفهای مورد تایید سازمان نظام مهندسی انجام شوند. از برترین نرمافزارها در این زمینه میتوان به SAP2000، ETABS و تکلا استراکچرز اشاره کرد.
به این ترتیب میتوان دید خوبی نسبت به نتیجه پروژه به دست آورد. دقت کنید که در طراحی باید نوع کاربری سوله را در نظر بگیرید. برای مثال مراحل ساخت سوله صنعتی با انواع سولههای دامپروری، تفاوتهای زیادی دارد. به طور کلی استانداردهای طراحی در مراحل ساخت سوله های صنعتی و سایر سولهها شامل موارد زیر میشود.
ارتفاع سوله
به طور معمول سولهها دارای ارتفاع یا به اصطلاح سقفهای بلندی هستند. در کشور ما به طور رایج ارتفاع سولهها بین 4 تا 25 متر در نظر گرفته میشود.
طول و عرض سوله
سولهها سازه هایی با ابعاد بزرگ هستند. طول استاندارد سوله تا حداکثر 90 متر و فاصله بین ستونها بین 6 تا 9 متر در نظر گرفته میشود. البته این ابعاد باید متناسب با نوع کاربری سوله در نظر گرفته بشوند. از سوی دیگر دهانه یا عرض سوله استاندارد بین 20 تا 35 متر است.
شیب سوله
شیب سوله از دیگر فاکتورهای مهم در بحث استاندارد طراحی است. به طور کل شیب سوله با دهانه آن رابطه معکوس دارد. در حقیقت هر چه دهانه بیشتر باشد، شیب سوله کمتر است.
بررسی شرایط زمین احداث سولهها
زمینی که برای ساخت سوله در نظر گرفته میشود باید از خاک مرغوبی برخوردار باشد. شرایط زمین میتواند بر نوع فونداسیون و در نتیجه هزینه نهایی پروژه تاثیرگذار باشد.
در این مرحله میزان فشردگی خاک و جنس آن مورد بررسی قرار میگیرد. با توجه به این موضوع پیشنهاد میشود اولویت شما خرید زمینهای ارزان قیمت برای ساخت سوله نباشد، چرا که ممکن است هزینههای زیادی برای فوندانسیون و پی ریزی ایجاد کند.
آمادهسازی زمین برای شروع تاسیس سوله
پیش از اجرای فونداسیون، باید زمین به شکل کامل صاف و هموار شود، این فرآیند در جریان خاکبرداری و خاکریزی صورت میگیرد. عملیات آمادهسازی زمین با استفاده از ماشینآلات سنگین و معمولا در عرض یک روز انجام میشود.
اجرای فونداسیون سوله
پس از آمادهسازی زمین، باید سنگ بنای سوله یا همان فونداسیون اجرایی شود. پی یا فونداسیون وظیفه انتقال وزن ساختمان به زمین را بر عهده دارد و از ریزش سازه جلوگیری میکند. به طور کلی بتن یا آجر بهترین گزینهها برای ساخت یک فونداسیون مستحکم و بادوام هستند.
ساخت اسکلت سوله
اسکلت سوله معمولا فلزی و از جنس فولاد است که به شیوههای مختلفی، با توجه به نوع سولهها طراحی و اجرا میشود. در نتیجه مراحل ساخت سوله خرپایی با سوله تیر ورق یکسان نیست. به طور معمول این قطعات در کارخانه مونتاژ شده و به شکل آماده به محل پروژه منتقل میشوند. میتوان تولید اسکلت سوله را شامل مراحل زیر دانست:
- آمادهسازی نقشه
- تهیه متریال
- برش دادن متریال
- مونتاژ ابتدایی
- جوشکاری
- کنترل کیفیت اولیه
- سوراخکاری برای مونتاژ نهایی
- کنترل کیفیت نهایی
اجرای پوشش سقف سوله
پس از انتقال اسکلت سازه به محل پروژه و ساخت و نصب سوله بر روی فونداسیون، زمان اجرای سقف میرسد. نوع پوشش سقف به نوع کاربری، شرایط آب و هوایی محل احداث، صرفهجویی در مصرف انرژی و حفاظت از محیط زیست بستگی دارد.
به طور کلی معمولا ورق گالوانیزه یا پلی کربنات به عنوان پوشش مناسبی برای سقف انواع سوله در نظر گرفته میشود. برای عایقبندی بهتر سقف مواردی مثل پشم شیشه، پشم سنگ یا فوم مورد استفاده قرار میگیرند.
دیوارچینی سوله
با توجه به این که سولهها معمولا فضای داخلی یکپارچهای دارند، در طریقه ساخت سوله از دیوار داخلی استفاده نمیشود. امروزه در ساخت دیوارهای سوله از متریال نوینی مثل آجر ماسه آهکی استفاده میکنند.
این متریال با داشتن ظاهر زیبا، ساختار مقاوم و قدرت عایق بودن در برابر حرارت و گرما، از بهترین گزینههای برای ساخت دیوار سوله است. از سوی دیگر قیمت آجر ماسه آهکی نسبت به سایر مصالح کمتر بوده و همین امر سبب کاهش هزینههای کلی اجرای پروژه میشود.
اگر قصد دارید سولهای با قیمت مناسب،کیفیت و ایمنی بالا بسازید، مانامستر بهترین مرجع برای تهیه مصالح ساختمانی مورد نیاز آن خواهد بود. شما میتوانید انواع آجر سیلیکانی یا همان ماسه آهکی را از شرکت مانامستر خریداری کنید.
کفسازی سوله
مرحله کفسازی با آمادهسازی ابتدایی و نصب کفپوش برای سوله اجرایی میشود. به طور کلی مرحله کفسازی زیرین یا همان آمادهسازی، با استفاده از تکنیکهای بتنریزی طی میشود. بسته به نوع کاربری سوله، از مصالحی مثل بتن سخت، لاستیک اپوکسی وینیل یا پلی اورتان برای اجرای کف سوله استفاده میشود.
نصب در، پنجره و تاسیسات
در مراحل نهایی طراحی و ساخت سوله باید در و پنجرهها و تجهیزات دیگر مثل تاسیسات برقی، تجهیزات امنیتی، سیستم سرمایشی و گرمایشی را نصب کرد. موارد مهمی که در لیست تجهیزات ایمنی قرار میگیرند شامل سیستم اعلام و اطفای حریق و دوربینهای مدار بسته میشوند. پس از کنترل نهایی سازه و بررسی کیفیت و ایمنی آن، پروژه ساخت سوله به اتمام رسیده است.
مدت زمان ساخت سوله
یکی از مهمترین سوالات در مورد ساخت سوله از صفر تا صد، مدت زمان اجرای این پروژه است. به طور میانگین فرآیند ساخت سوله بین 2 تا 4 هفته زمان میبرد. حقیقت این است که مدت زمان ساخت سوله به عوامل مختلفی مثل ابعاد و کاربری سوله بستگی دارد.
برای مثال مراحل ساخت سوله کوچک از مراحل ساخت سوله کارخانه بزرگ کوتاهتر است. از سوی دیگر عواملی مانند وضعیت آب و هوایی در هنگام اجرای پروژه، مشکلات قانونی در اخذ مجوز، تهیه و ارسال مصالح مورد نیاز و… نیز میتواند بر مدت زمان اجرایی شدن آن تاثیرگذار باشد.
مدیریت هزینههای ساخت سوله
یکی از بزرگترین دغدغهها در مراحل ساختن سوله یا اجرای هر نوع پروژه ساختمانی، بررسی میزان هزینهها و تطابق آن با بودجه است. این هزینهها شامل قیمت زمین، هزینه مصالح، حقوق کارکنان و هزینه حمل و نقل میشود. با مدیریت دقیق پروژه و بررسی قیمت و کیفیت مصالح میتوان بهترین انواع متریال را با قیمت مناسب خریداری کرد.
شاید بتوان خرید متریال مناسب برای دیوارسازی سوله را یکی از مهمترین بخش هزینهها دانست. میتوان با انتخاب آجر ماسه آهکی یا همان آجر سیلیکانی، هزینههای مصالح را تا حد چشمگیری کاهش داد. علاوه بر این میتوان از این نوع آجر در ساخت سوله سبک کمک گرفت و از وزن نهایی سازه کاست.
فروشگاه مصالح ساختمانی مانامستر یکی از بزرگترین مراکز تولید و پخش مصالح ساختمانی است. این مجموعه تمامی محصولات خود را با ضمانت کیفیت به مشتریان خود ارائه میکند. اگر قصد دارید با هزینه کم، یک سوله مستحکم و بادوام بسازید؛ کافیست از صفحه سولهات را گران نساز دیدن کنید تا با تمامی راهکارهای موجود آشنا شوید.
ساخت انواع سوله بر اساس کاربرد
به طور کلی راههای مختلفی برای دستهبندی انواع سوله وجود دارد. با این حال تقسیمبندی انواع سوله بر اساس نوع کاربرد، محبوبیت بیشتری دارد. همانطور که گفته شد، بسیاری از ویژگیهای یک سوله مانند مراحل ساخت، زمان ساخت و هزینههای آن تحت تاثیر کاربری آن قرار میگیرد. به همین دلیل ضروری است که کاربردهای این سازه را به خوبی مورد بررسی قرار دهیم:
- سولههای صنعتی
- سالنهای ورزشی
- آشیانه هواپیما
- انبار کارخانهها
- سوله مخصوص کشاورزی و دامپروری
- سولههای نمایشگاهی
- پارکینگهای عمومی
- سولههای تجاری و فروشگاهی
- سالهای آمفی تئاتر
- مراکز تفریحی
کلام آخر
اجرای پروژههای ساختمانی به یک برنامه دقیق و منظم نیاز دارد. این مسئله در مورد ساخت انواع سوله نیز صدق میکند. اجرای بهینه مراحل کار، استفاده از مصالح مناسب و استخدام نیروی کار متخصص، سبب میشود که روش ساخت سوله صنعتی یا غیرصنعتی به شکل بهتری پیش برود. به همین دلیل ضروری است که پیش از شروع عملیات، با صفر تا صد شرایط ساخت سوله آشنا شویم.
در این مطلب مراحل ساخت و نکات مهم در اجرای سوله را بررسی کردیم. اگر قصد دارید سوله مورد نظر را با بهترین متریال و با قیمت مناسب خریداری کنید، میتوانید با کارشناسان مانامستر در ارتباط باشید